Ris Alamande med vanilj
Den här julen blir dansk! Ta en resa till vårt grannland med Ris Alamande, en lyxigare variant av risgrynsgröt.
Preparatet:
- Häll grötris och vatten i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt det småkoka i 3 minuter. Häll mjölken i kastrullen och rör runt. Låt gröten värmas upp långsamt tills den kokar. Rör om regelbundet så att gröten inte bränner fast.
- Tillsätt salt, vaniljfrön, den rensade vaniljstången och Hermesetas Lättströ och låt gröten koka på svag värme i 40-50 minuter. När gröten har kokat färdigt, ta av kastrullen från värmen och låt gröten svalna. Fiska upp den rensade vaniljstången och ställ kastrullen i kylskåpet tills gröten är helt kall.
- Vispa grädden till en styv vispgrädde och vänd ner den i risgröten. Koka upp 0,5 l vatten och häll vattnet i en skål. Häll mandlarna i det kokande vattnet och låt mandlarna dra i 5 minuter. Skala därefter mandlarna, hacka dem grovt och vänd ner dem i gröten.
Allmän information
Ingredienser
Grötris
200 g
Vatten
2 dl
Standardmjölk
1 1/4 l
Salt
1/2 tsk
Vaniljstång
1
Hermesetas Lättströ
7 g
Vispgrädde
4 dl
Mandlar
50 g
Näringsvärde
Recept:
Del:
kJ
13112
2185
kcal
3122
520
Protein g
75
12.5
Kolhydrat g
229
38
Fett g
214
35.5